Yüzünün Akıyla Çıkmak - Deyiminin Anlamı Nedir?

"Yüzünün akıyla çıkmak" deyimi, bir kişinin bir işten, sınavdan, zor bir durumdan veya mücadeleden onurunu zedelemeyen, suçsuz veya kusursuz bir şekilde ayrılmasını ifade eder. Bu ifade, kişinin dürüstlüğünü, temiz kalbini ve vicdanını koruyarak, başkaları tarafından saygı gören bir biçimde herhangi bir süreci tamamladığını belirtir. Böyle bir durumda kişi herhangi bir utanç veya suçluluk hissetmeden, yüzü ak bir şekilde ortamdan ayrıldığı için, bu ifadeyi kullanmak mümkündür. Örnek kullanım: "Zorlu soruşturmanın ardından yüzünün akıyla çıktı ve itibarı daha da arttı."