Zaza Dil ve Edebiyatı Bölümü Nedir

Zaza Dil ve Edebiyatı Bölümü

Zaza dil ve edebiyatı, Zaza halkının kendi dilini ve kültürel mirasını konu alan bir bölümüdür. Zaza halkı, Türkiye'nin doğu ve güneydoğusunda yaşayan bir halk olarak bilinir. Zaza dili, Indo-Avrupa dil ailesine ait olan İran dil grubuna girer. Zaza dilinin yazılı bir tarihi oldukça eskidir ve yazılı kaynaklara göre, Zaza dilinin tarihi M.S. 3. yüzyıla kadar dayanır. Zaza dilinin yazılı dil olarak kullanılmaya başlandığı tarih ise M.S. 10. yüzyıla kadar dayanır. Zaza dil ve edebiyatı bölümü, Zaza dilinin yapısı, grameri, söz varlığı ve dilbilim çalışmaları gibi konuları içerebilir. Ayrıca, Zaza halkının folklorik öğelerini, mitolojisini ve halk hikâyelerini inceleyen bir bölüm olabilir. Bu bölüm ayrıca, Zaza halkının tarihi, kültürü ve gelenekleri hakkında bilgi verir ve Zaza dilinin dil olarak kullanımını inceler. Zaza dil ve edebiyatı bölümü, Zaza halkının dil ve kültürel mirasını anlamaya yardımcı olur ve bu bilgi sayesinde, Zaza halkının dil ve kültürünü koruma ve yaşatma çalışmalarına katkıda bulunur.