Bir Gözü Kör Bir Kulağı Sağır Olmak - Deyiminin Anlamı Nedir?

"Bir gözü kör bir kulağı sağır olmak" deyimi, bir kişinin ya da kurumun bazı olumsuzlukları, hataları veya önemli gerçekleri kasıtlı olarak görmezden gelmesi veya duymazdan gelmesi durumunu ifade eder. Genellikle, kişinin belirli konularda bilerek ve isteyerek göz ardı ettiği veya kulak asmadığı durumları anlatmak için kullanılır. Bu deyim, özellikle rahatsız edici ya da uygunsuz durumlar karşısında sessiz kalmayı ya da bir konuya müdahale etmeyi reddetmeyi tercih eden kişiler için mecaz bir anlam taşır. Toplumda yaşanan adaletsizlikler, haksızlıklar veya ahlaki problemler karşısında bireylerin veya toplumun göz yummaması gerektiği vurgulandığında bu deyim sıklıkla kullanılır. İşlevsel bir görme veya duyma yetisine sahip olmayıp, bu engelleri nedeniyle gerçekleri algılayamamak yerine, bu durumun bilinçli bir seçim sonucunda olduğu durumlar için geçerlidir.