Çantada Keklik - Deyiminin Anlamı Nedir?

"Çantada keklik" ifadesi, bir şeyin ya da bir durumun çoktan halledilmiş olduğu ve artık herhangi bir zorluk çıkmayacağı, başarı veya kazanımın neredeyse garantilendiği anlamına gelir. Bu deyim, genellikle birinin emin olduğu veya kesin gördüğü sonuçlar için kullanılır. Örneğin, bir iş görüşmesinden sonra işe alınacağını çok emin olan bir kişi için "iş çantada keklik" denilebilir. Ancak, bu ifade aynı zamanda aşırı güven veya rehaveti de ima edebilir. Çünkü her zaman beklenmedik sonuçlar çıkabilir ve "çantada keklik" olarak görülen durumlar tersine dönebilir. Bu yüzden deyim, genellikle olumlu bir beklenti içinde olmakla birlikte, bir uyarıyı da içinde barındırır; zira garantilenmiş gibi görünen şeylerin bile bazen beklenmedik şekilde değişebileceğini hatırlatır.Deyim, sıkça başarıya ulaşmış gibi görünen durumlar için bir hatırlatma görevi görür, ancak gerçekte sonuçlar henüz kesinleşmemiştir.

Örneğin, sınavı çok kolay olduğu için başarılı olacağını düşünen bir öğrenci, sonuçlar açıklandığında sürpriz bir şekilde başarısız olabilir. Bu durumda, "sınav çantada keklik gibi görünüyordu ama sonuç beklenmedikti" denilebilir.

Diğer Atasözü ve Deyim Anlamları İçin Buraya Tıklayınız!