Ciğeri Beş Para Etmez - Deyiminin Anlamı Nedir?

"Ciğeri beş para etmez" deyimi, Türkçede kişinin vicdansız, merhametsiz veya duygusuz olduğunu ifade etmek için kullanılır. Beş para, eski Türk parası olan paradır ve çok düşük bir değeri temsil eder. Dolayısıyla, bu deyim bir kişinin vicdanının veya insanlığının çok düşük bir değerde olduğunu, hemen hemen hiçbir değere sahip olmadığını anlatmak için kullanılır. Kişi hakkında kullanıldığında, genellikle o kişinin başkalarının acılarına veya durumlarına karşı duyarsız olduğunu veya başkalarına karşı kötü davranışlarda bulunabilecek kadar vicdan yoksunu olduğunu vurgulamak amacıyla kullanılır. Bu ifade, sosyal ve etik normlara aykırı hareket eden ve bunun sonucunda toplumda genellikle olumsuz bir imaja sahip olan kişileri tanımlamak için de kullanılabilir.