Tüm Sertifika Programları

Çeşitli alanlarda uzmanlık kazanabileceğiniz sertifika programlarımızı keşfedin ve kariyerinize yeni bir yön verin.

Ücretsiz Seminerler

Farklı konularda bilgi sahibi olabileceğiniz ücretsiz seminerlerimize katılarak kendinizi geliştirin ve yeni perspektifler kazanın.

Fatih Sultan Mehmed (1451 – 1481) Hayatı ve Dönemi

Fatih Sultan Mehmed, Osmanlı İmparatorluğu'nun yedinci padişahıdır ve Bizans İmparatorluğu'nu fethederek İstanbul'u almasıyla tanınır. İstanbul'un fethi, Ortadoğu ve Batı dünyası arasında bir köprü olan bir şehri Osmanlı İmparatorluğu’na katarak dünya tarihinde bir dönüm noktası olmuştur.

Doğum ve Gençlik Yılları:

30 Mart 1432’de Edirne’de doğdu. II. Murad ve Hüma Hatun’un oğludur.Genç yaşta çok sayıda dil öğrendi ve çeşitli alanlarda eğitim aldı.

İlk Padişahlık Dönemi:

1444 yılında babasının tahtı bırakmasıyla ilk kez padişah oldu.1446’da babası II. Murad'ın tekrar tahta çıkmasıyla padişahlıktan feragat etti.

İstanbul’un Fethi:

1451’de ikinci kez padişah olduktan sonra İstanbul’u fethetmeye karar verdi.1453’te İstanbul kuşatıldı ve 29 Mayıs'ta şehir fethedildi.

Yönetimi ve Fetihler:

İstanbul’un fethinden sonra şehri başkent yaptı ve restore etti.Peloponez’dan Karadeniz’e, Trabzon’dan Bosna’ya kadar birçok yer fethedildi.

Yenilikler ve Reformlar:

Topçu birliklerini ve savaş tekniklerini geliştirdi.Adaleti sağlamak ve devlet yönetimini düzenlemek amacıyla kanunlar çıkardı.

Ölümü:

3 Mayıs 1481’de, 49 yaşındayken vefat etti.Ölümünün ardından tahta oğlu II. Bayezid geçti.

Kişisel Hayatı ve Mirası:

Bilime, sanata ve edebiyata büyük bir ilgi duyan bir hükümdardı.Batı ve Doğu dünyasının birçok dilini konuşabiliyordu ve kendisi de şairdi.Fatih Sultan Mehmed, hem askeri başarıları hem de yaptığı yenilikler ve reformlar ile Osmanlı İmparatorluğu’nun ve dünya tarihinin en önemli liderlerinden biri olarak kabul edilir. İstanbul’un fethi, onun en büyük başarısı olarak tarihe geçmiş ve Orta Çağ'ın sona ermesine ve Yeni Çağ'ın başlamasına işaret eden bir olay olmuştur.

Diğer padişahların hayatı için tıklayınız.

Anasayfa Giriş Yap Kategoriler