II. Süleyman (1687 – 1691) Hayatı ve Dönemi

II. Süleyman, Osmanlı İmparatorluğu'nun yirmi ikinci padişahıdır. Ancak kısa süreli saltanatı boyunca devlet işlerine fazla müdahil olamamış ve yönetimde etkin bir rol alamamıştır. Bu dönem, Osmanlı İmparatorluğu'nun zorlu yıllarından birine denk gelmektedir.

Gençlik Yılları:

II. Süleyman, 1642 yılında İstanbul'da doğmuştur. Genç yaşta tahta geçen birçok Osmanlı padişahı gibi o da sarayın "Kafes" adlı bölümünde büyümüştür.

Tahta Geçişi:

1687 yılında IV. Mehmed'in tahttan indirilmesiyle II. Süleyman tahta çıktı. Ancak bu dönemde gerçek iktidar, sadrazamlar ve diğer devlet ileri gelenlerinin elindeydi.

Yönetimi Sırasında Öne Çıkan Olaylar:

Osmanlı-Avusturya Savaşı: II. Süleyman'ın tahta geçtiği dönemde Osmanlı İmparatorluğu, Avusturya ile büyük bir savaşın içindeydi. 1683'te Viyana Kuşatması'nın başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Osmanlı, birçok toprak kaybı yaşadı.

Karlowitz Antlaşması'na Doğru: II. Süleyman'ın saltanatının sonlarına doğru, Osmanlı'nın Avrupa'daki toprak kayıpları ciddi bir şekilde artmaya başlamıştı. Bu durum, 1699'da Karlowitz Antlaşması'nın imzalanmasına zemin hazırladı, ancak antlaşma II. Süleyman'ın ölümünden sonra gerçekleşti.

Ölümü:

II. Süleyman, 1691 yılında Edirne'de öldü. Ölümü üzerine yerine kardeşi II. Ahmed tahta geçti.II. Süleyman'ın saltanatı, Osmanlı İmparatorluğu'nun gerileme döneminin başlangıcına işaret eder. Bu dönemde, devlet içindeki otorite boşluğu ve dış tehditler, Osmanlı İmparatorluğu'nu zor durumda bırakmıştır. II. Süleyman, bu zorlu dönemde tahta geçmiş olmasına rağmen, devlet işlerine doğrudan müdahil olamamış ve yönetimde etkin bir rol alamamıştır.