I. Bayezid – Yıldırım Bayezid (1389 – 1402) Hayatı ve Dönemi

I. Bayezid, bilinen diğer adıyla Yıldırım Bayezid, Osmanlı İmparatorluğu'nun dördüncü padişahıdır. "Yıldırım" lakabını, savaşlarını ve seferlerini hızlı ve şiddetli bir şekilde yürütmesinden almıştır. Yıldırım Bayezid’in hayatı ve dönemi, imparatorluğun tarihinde dönüm noktası sayılabilecek olaylara ev sahipliği yapmıştır. İşte bu dönemin öne çıkan başlıkları:

Tahta Geçişi:

1389 yılında I. Murad’ın Kosova Meydan Muharebesi'nde ölmesi üzerine tahta geçmiştir.

Fethettiği Yerler ve Seferleri:

Yıldırım Bayezid, tahta geçtiği andan itibaren Anadolu ve Rumeli'de genişlemeye devam etmiştir. Anadolu'da Karamanoğulları üzerine yaptığı seferlerle bu beyliği zayıflatmıştır. Aynı zamanda Niğbolu Muharebesi'nde (1396) Haçlı ittifakını bozguna uğratmıştır.

Anadolu'da Birliği Sağlama Politikası:

Yıldırım Bayezid, Anadolu'daki Türk beyliklerini Osmanlı hakimiyeti altında toplamayı hedeflemiştir. Bu amaçla birçok beyliği topraklarına katarak Anadolu'da birliği sağlama yolunda önemli adımlar atmıştır.

Frenk İmparatorlarıyla İlişkiler:

Yıldırım Bayezid, Batı ile ilişkilerini sürdürmeye devam etmiştir. Ancak Niğbolu Muharebesi'nden sonra Avrupa'da artan bir tehdit olarak görülmeye başlamıştır.

Ankara Savaşı ve Esareti:

1402 yılında Timur ile Ankara Muharebesi'nde karşı karşıya gelmiştir. Bu savaşta Osmanlı ordusu mağlup olmuş, Bayezid Timur tarafından esir alınmıştır. Esaret altında geçen bir sürenin ardından 1403 yılında vefat etmiştir.

Ölümü ve Sonrası:

Yıldırım Bayezid'in ölümünden sonra Osmanlı Devleti'nde uzun süreli bir iç savaş (Fetret Devri) yaşanmıştır. Oğulları arasında taht kavgaları başlamış ve bu kavgalar yaklaşık 11 yıl sürmüştür.Yıldırım Bayezid, hem Osmanlı'nın Anadolu'da hâkimiyet kurma sürecini hızlandıran hem de Ankara Muharebesi ile büyük bir darbe alan bir padişahtır. Hükümeti sırasında, Osmanlı Devleti'nin sınırları genişlemiştir, ancak Timur ile yaşanan çatışma devletin tarihindeki en zorlu dönemlerden birini başlatmıştır.