Göz Açamamak - Deyiminin Anlamı Nedir?

"Göz Açamamak", bir kişinin kendisini çok zor ve baskı altında hissettiği bir durumda kullanılan bir deyimdir. Bu ifade, genellikle, bir kişinin üzerindeki yoğun baskı, korku, endişe ya da saygıdan dolayı rahat davranamadığını veya hareket edemediğini belirtir. Birinin etkisi veya otoritesi altında çok fazla olduğunu ifade ederken "Onun yanında göz açamıyorum" gibi kullanılır. Ayrıca, fiziksel olarak bir şeyin karşısında çok güçsüz kalındığında, örneğin çok parlak bir ışık karşısında gözleri açamamak anlamında da kullanılabilir.