Gözünü Bağlamak - Deyiminin Anlamı Nedir?

"Gözünü Bağlamak" deyimi, bir kişinin gerçekleri görmesini engellemek, bir durumun farkında olmasına mani olmak veya birisini bir konuda bilinçli olarak cahil bırakmak anlamına gelebilir. Gerçek bir bağlama eylemi olabileceği gibi, mecazi olarak da kullanılabilir. Mecazi anlamda kullanıldığında, bir kişinin bir konuda bilgi sahibi olmasının engellenmesi veya bir gerçeğin gizlenmesi gibi durumları ifade eder. Örneğin, bir kişinin başka birini aldatması ya da bir yanılsamayı sürdürmesi amacıyla gerçekleri saklaması durumunda "Onun gözünü bağlamışlar" ifadesi kullanılır. Bu ifade aynı zamanda birinin özgür iradesini veya tercih yapma yetisini kısıtlamak için de mecaz olarak kullanılabilir.