Çeşitli alanlarda uzmanlık kazanabileceğiniz sertifika programlarımızı keşfedin ve kariyerinize yeni bir yön verin.
Farklı konularda bilgi sahibi olabileceğiniz ücretsiz seminerlerimize katılarak kendinizi geliştirin ve yeni perspektifler kazanın.
II. Selim (1566 – 1574) Hayatı ve Dönemi
II. Selim, Osmanlı İmparatorluğu'nun on birinci padişahıdır ve Kanuni Sultan Süleyman'ın oğludur. Daha çok barışçıl bir hükümdar olarak bilinen II. Selim'in hükümeti, Osmanlı İmparatorluğu'nda daha çok yönetimsel ve askeri reformlarla tanınır. İşte II. Selim’in hayatı ve dönemi hakkında detaylar:
Doğum ve Gençlik Yılları:
28 Mayıs 1524 tarihinde doğdu. Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın oğludur. Manisa ve Konya sancakbeyliği görevlerinde bulunarak yönetici olarak tecrübe kazandı.
Tahta Çıkışı:
Babasının 1566 yılında vefatının ardından tahta çıktı.Tahta çıkışı, sadrazamı Sokollu Mehmed Paşa'nın güçlü destek ve yönlendirmesiyle oldu.
Dış Politika ve Savaşlar:
Kıbrıs'ın 1571 yılında fethi, onun döneminin en önemli askeri başarısıdır. Lepanto Deniz Muharebesi'nde Osmanlı donanması ağır bir yenilgiye uğrasa da, sonrasında donanma kısa sürede toparlandı ve Akdeniz'deki etkinliğini sürdürdü.
Yönetimi ve İç Politikalar:
II. Selim dönemi, Sokollu Mehmed Paşa'nın sadrazamlığı ile önem kazanmıştır ve Paşa, imparatorluğun yönetiminde etkili olmuştur.
Ekonomik ve mali reformlar gerçekleştirilmiştir.
Ölümü:
15 Aralık 1574 tarihinde öldü ve İstanbul'da bulunan Süleymaniye Camii haziresine defnedildi.Taht, oğlu III. Murad’a geçti.
Kişisel Hayatı ve Mirası:
II. Selim, daha çok barışçıl bir hükümdar olarak bilinir ve çok fazla sefere çıkmamıştır.Dönemi boyunca, devlet işlerinde daha çok Sokollu Mehmed Paşa'ya güvenmiştir.Padişahlığı sırasında, imparatorlukta bazı yönetimsel ve askeri reformlar yapılmış, imparatorluk toprakları genişlemiştir.II. Selim, genellikle yönetiminde sadrazamına büyük bir yetki vermesi ve pasif bir yönetim anlayışı benimsemesiyle bilinir. Bu, Osmanlı İmparatorluğu tarihinde bir dönüşüm ve değişikliklerin yaşandığı bir döneme işaret eder ve onun dönemi, Osmanlı modernleşmesinin ve değişiminin başladığı bir dönem olarak görülebilir.