Kırık İğne Bile Vermemek - Deyiminin Anlamı Nedir?

"Kırık iğne bile vermemek" deyimi, Türkçede bir kişinin başka birine karşı son derece cimri, eli sıkı ve verici olmama durumunu vurgulamak için kullanılır. Deyim, iğnenin ne kadar küçük ve önemsiz bir nesne olduğuna ve bir kimsenin bu kadar küçük bir şeyi dahi vermeye yanaşmamasının, onun ne kadar cimri olduğunun altını çizmek için kullanılır. Sıklıkla kişilerin çok ufak şeylerle bile cömert olamaması eleştirilirken ya da esprili bir dille cimriliğin ifade edilmesi gerektiğinde başvurulan bir ifadedir. Bu deyim, kişinin sadece maddi konularda değil, aynı zamanda manevi ve duygusal açıdan da cömert olamayacağını ima eder. Örneğin, birisi çok önemsiz bir şey için dahi yardım talebinde bulunsa, bu kişinin yardıma koşmayacağını belirtmek amacıyla bu deyim kullanılabilir.