Pahalıya Mal Olmak - Deyiminin Anlamı Nedir?

"Pahalıya mal olmak" deyimi bir işin, olayın veya alınan bir kararın beklenenden daha fazla maliyete, çabaya veya kayba neden olduğunu belirtmek için kullanılan bir deyimdir. Maddi anlamda, bir projenin ya da alım satımın bütçe dışında ekstra maliyetler çıkarması durumunda kullanılırken; mecazi anlamda, bir eylemin kişiye yüksek bir bedel ödetmesi, yani manevi, sosyal veya başka şekillerde ağır sonuçlar doğurması durumunda da kullanılır. Örneğin, bir hata veya yanlış kararın kişisel ilişkiler, itibar veya sağlık üzerinde olumsuz etkileri olabilir ve bu da "pahalıya mal olmak" olarak ifade edilebilir.