Yeni Türk Edebiyatı Doktora Programı

Yeni Türk Edebiyatı, Türkiye'de Türk Dil Kurumu tarafından yürütülen dil reformu projesi sonucu ortaya çıkan dilin kullanılmasıyla yazılmış eserleri ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Yeni Türk Edebiyatı, 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan sonra yapılan dil reformu projesi sonucu ortaya çıkmıştır. Bu dil reformu projesi, Türkçe'nin yapısı, söz varlığı ve dilbilim ilkeleri açısından önemli değişiklikleri içermektedir.

Örneğin, Yeni Türk Dilı, Türkçe'de çokluk eki olarak kullanılan -lar/-ler/-ların/-lerin yerine -leri kullanılmasını önermektedir. Ayrıca, Yeni Türk Dilı, Türkçe'de ses değişikliği olarak adlandırılan bir dil olayı olan iyelik eklerinin kullanımını da kısıtlamıştır. Bu ve benzeri değişiklikler, Türkçe'nin dilbilim ilkelerine uygun hale getirilmesi amacıyla yapılmıştır. Yeni Türk Edebiyatı, bu dil reformu sonucu ortaya çıkan yeni dilin kullanılmasıyla yazılmış eserleri ifade etmek için kullanılmaktadır. Yeni Türk Edebiyatı'nın önemli temsilcileri arasında Ahmet Haşim, Yahya Kemal Beyatlı, Reşat Nuri Güntekin ve Orhan Veli Kanık gibi isimler bulunmaktadır.