Bolu Yetişkinlerde Bilişsel Davranışçı Terapi Uygulamaları Nedir


Bilişsel davranışçı terapi (BDT) yetişkinlerde sık kullanılan bir terapi yöntemidir. Bu terapi yöntemi, kişinin zihinsel süreçlerini (düşünceleri, inançları, değerleri vb.) ve davranışlarını değiştirerek duygusal problemlerini çözmeyi hedefler.


BDT uygulamaları, bir dizi bilişsel ve davranışsal teknikler kullanarak kişinin negatif düşüncelerini tanımlamasına, anlamasına ve bunları değiştirmesine yardımcı olur. Yetişkinlerde BDT uygulamaları, depresyon, kaygı bozuklukları, panik atak, yeme bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluk, sosyal fobi ve posttravmatik stres bozukluğu gibi birçok psikolojik sorunu tedavi etmek için kullanılır.


Terapi genellikle bir terapist ile birlikte yüz yüze gerçekleştirilir, ancak bazı durumlarda çevrimiçi olarak da yapılabilir. BDT uygulamaları, terapi sürecinde çeşitli teknikler kullanarak kişinin düşüncelerini ve davranışlarını değiştirir. Bunlar arasında negatif düşünceleri tanımlama ve değiştirme, zihinsel tarama ve çürütme, özyargıları tanıma ve değiştirme, olumlu düşünceleri teşvik etme, problemleri çözmeye yönelik stratejiler öğretme, davranışsal deneyler yapma ve gevşeme egzersizleri gibi teknikler bulunur.


BDT uygulamaları, kişinin zihinsel süreçlerini anlamasına ve olumsuz düşüncelerini değiştirmesine yardımcı olarak psikolojik sorunlarının üstesinden gelmesine yardımcı olabilir. Ancak terapi sonuçları, her bireyin kendine özgü olduğundan, kişiye özgü bir değerlendirme ve terapi planı gerektirir.

GEDİKSEM NE YAPIYOR?

e-Devlet ve Üniversite Onaylı Sertifikalar kariyerinizde sizi bir adım öne taşımaktadır. Üniversite Güvencesi İle İhtiyacınız Olan Güncel İçerikler burada!

GEDİKSEM NE YAPIYOR?

Üniversite onaylı ve e-Devlet'te sorgulanabilir sertifikalı eğitimler ile size destek oluyoruz. Resmi ve geçerli sertifikalar ile kariyerinize yön verin!