Tezhip Ana Sanat Dalı Yüksek Lisans Programı Nedir

Tezhip Ana Sanat Dalı Yüksek Lisans Programı

Tezhip Ana sanat Dalı, Türkçe'de "hilâfet" olarak da bilinen tezhip sanatının ana dalı olarak kabul edilir. Tezhip sanatı, Osmanlı döneminde gelişmiş olan ve bugün hala yoğun bir şekilde pratik edilen bir el sanatıdır. Tezhip sanatında, bir nesnenin üzerine ince kağıt parçaları konularak, rengârenk desenler ve şekiller oluşturulur. Bu sanatın en önemli özelliklerinden biri, herhangi bir resim veya tablo üzerine tezhip yapılarak o nesnenin güzelliğinin ve değerinin arttırılmasıdır.

Tezhip Ana sanat Dalı yüksek lisans programı, tezhip sanatının tarihsel, estetik ve teknik yönlerini inceleyen bir programdır. Program kapsamında, tezhip sanatının tarihini ve gelişimini öğrenmekle birlikte, tezhip tekniklerinin nasıl uygulandığını ve bu tekniklerin nasıl kullanılabileceğini de öğrenebilirsiniz. Ayrıca, tezhip sanatında kullanılan malzemeler ve araçların nasıl seçileceği, tezhip sanatının farklı stil ve akımlarının özellikleri gibi konulara da değinilebilir.

Tezhip Ana sanat Dalı yüksek lisans programının amacı, tezhip sanatının temel tekniklerini öğretmek ve öğrencilerin bu sanat dalını pratik yapabilmelerine yardımcı olmaktır. Program kapsamında, öğrenciler tezhip sanatının temel kurallarını öğrenerek, tezhip yapımında kullanılan araç ve malzemeleri kullanabilme becerisi kazanırlar. Ayrıca, tezhip sanatının tarihi, estetik yönleri ve farklı stil ve akımları hakkında da bilgi sahibi olurlar. Program süresi genellikle iki yıl olup, öğrenciler programın tamamlanmasından sonra tezhip sanatında uzmanlaşarak, bu alanda çalışabilirler.