Magusa Limanı Türküsünün Hikayesi Nedir?

1943 yılı... Dünya, Alman Harbi'nin acımasız pençesinde kıvranırken, İngilizler de her an teyakkuzdaydı. Kıbrıs ise o dönemde hala İngiliz sömürgesi altındaydı. İngilizler, sömürdükleri ülkelerin insanlarını da diğer sömürgelerinde asker olarak kullanmaktan çekinmiyordu. Kıbrıs'ta da İngiliz askerleri kol geziyordu.

Bu kasvetli dönemde, Kıbrıs'ın Magusa Limanı'nda bir kahraman doğdu. Arap Ali, yoğun ve yorgun geçen bir günün ardından meyhaneye doğru yola koyulmuştu. Meyhaneye vardığında ise, İngiliz sömürgesine mensup 7 Hint askerinin halka zulmeden, saygıdan yoksun ve edepsiz davranışlarına tanık oldu. Bu askerler, orta yaşlı ve gariban bir adamı acımasızca dövüyor, diğerleri ise bu vahşeti kahkahalarla izliyorlardı.

Arap Ali, sert mizacının yanı sıra naifliği ve kibarlığı ile de tanınan, her zaman haklının yanında duran, haksızlığa boyun eğmeyen ve gözünü budaktan esirgemeyen yiğit ve mert bir delikanlıydı. Bu zulme sessiz kalamazdı. Yıldırım hızıyla aralarına girdi ve gariban adamı tutan askerin kolunu geriye doğru büküp bir yumrukta yere serdi. İkinci hamlesi ise garibana vuran askereydi; Osmanlı Tokadı’nı andıran ziyadesiyle sert bir tokatla onu da yere serdi.

Diğer askerler ne olup bittiğini anlamadan ortalık karıştı. Çevredeki insanların da olaya müdahil olmasıyla, yanlarında o gün silah olmayan askerler meyhaneden uzaklaştırıldı. O akşam, Kıbrıs’ın bütün kahvelerinde ve caddelerinde Arap Ali’nin bu kahramanlığı konuşuluyordu. Gençler, çocuklar, yaşlılar ve kadınlar dilden dile Ali’nin bu yiğitliğini anlatıyordu.

Sonuç olarak, Arap Ali, yalnızca o dönemin zorluklarına karşı duruşuyla değil, aynı zamanda Kıbrıs halkının gönlünde yer eden cesareti ve mertliğiyle de unutulmaz bir kahraman olarak anılmaya devam ediyor. Onun hikayesi, zulme karşı duruşun ve cesaretin simgesi olarak nesilden nesile aktarılıyor.